بر اساس مطالعهای که دانشگاه آبرن ایالات متحده آمریکا انجام داده است، گربههای آزاد (گربههایی خیابانی یا گربههای صاحبدار بدون دسترسی به محیط بیرون) یکی از مهاجمترین گونههای موجود در جهان هستند که به اختلالات زیست محیطی در حیات وحش دامن میزنند.
بر اساس این مطالعه، گربههای خیابانی بیش از 2000 گونه را شکار میکنند که 347 گونه از آنها در فهرست قرمز اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) قرار گرفتهاند.
محققان میگویند: از زمانی که گربهها (Felis catus) بیش از 9000 سال پیش اهلی شدند، انسانها آنها را در بسیاری از نقاط جهان معرفی کرده و امروزه گربهها در تمام قارهها به جز قطب جنوب زندگی میکنند و به یکی از پراکندهترین گونههای روی کره زمین تبدیل شدهاند. به دلیل این توزیع جهانی، گربهها بسیاری از اکوسیستمهایی را که با آن آشنا شدهاند، مختل کردهاند.
این گزارش میافزاید؛ این گونههای مهاجم مشکلساز علاوه بر عادات شکارچی خود، با گسترش بیماریها نیز هم بر حیات وحش و هم بر سلامت انسان تأثیر میگذارند. این بیماریها شامل انگلهایی است که سیستم ایمنی را تضعیف میکنند و همچنین بیماریهای شدیدتری مانند طاعون، هاری و توکسوپلاسموز را نیز در پی دارد. گربهها بیماریهای جدیدی را به طیف وسیعی از گونهها از جمله انسان و گربهسانان بومی منتقل کرده و یکپارچگی ژنتیکی گربهسانان وحشی را تهدید میکنند.
آنها جانوران بومی را شکار میکنند و بسیاری از گونهها را به سمت انقراض سوق دادهاند. در نتیجه، گربههای آزاد (یعنی گربههای صاحبدار یا بدون مالکیت با دسترسی به محیط بیرون) از جمله مشکلسازترین گونههای مهاجم در جهان هستند.
نتایج این مطالعه در مجله Nature Communications منتشر شده است.