به نقل از مهر از هلث دی نیوز، دکتر «جاسموهان باجاج»، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه ویرجینیا، گفت: «دیدن اینکه حتی تغییرات کوچک در رژیم غذایی، مانند خوردن هر چند وقت یکبار یک وعده غذایی بدون گوشت، میتواند با کاهش سطوح مضر آمونیاک در بیماران مبتلا به سیروز، برای کبد مفید باشد.»
همانطور که تیم تحقیقاتی توضیح داد، باکتریها در روده به طور خودکار آمونیاک تولید میکنند زیرا به بدن در هضم غذا کمک میکنند. در افرادی که کبد سالمی دارند، این اندام آمونیاک را میگیرد و به کلیهها میفرستد تا بی ضرر از طریق ادرار دفع شود.
با این حال، سیروز توانایی اندام برای فراوری آمونیاک را مختل میکند به طوری که به روشی سمی ایجاد میشود.
محققان خاطرنشان کردند که آمونیاک حتی میتواند به مغز برسد و باعث سردرگمی یا هذیان شود. این وضعیت آنسفالوپاتی کبدی نامیده میشود و بدون درمان میتواند منجر به کما و مرگ شود.
رژیم غذایی میتواند نقش مهمی در این فرآیندها داشته باشد، زیرا رژیمهای غذایی غربی با فیبر کم و گوشت و کربوهیدرات بالا سطح آمونیاک تولید شده توسط روده را افزایش میدهند.
مطالعه جدید شامل ۳۰ بزرگسال گوشت خوار بود که برای سیروز در مرکز پزشکی ریچموند تحت درمان قرار گرفتند. از بیماران خواسته شد که یک وعده غذایی حاوی یکی از سه نوع همبرگر بخورند: یکی از مخلوط گوشت گاو، دیگری با یک جایگزین گوشت گیاهی و دیگری با دستور غذای گیاهی برگر لوبیا.
سطح پروتئین سه برگر یکسان بود: حدود ۲۰ گرم. افراد همبرگرهای خود را با چیپس سیب زمینی کم چرب و یک نان غلات کامل، بدون هیچ گونه چاشنی میخوردند.
چند ساعت بعد از غذا، محققان از نشانگرهای اسید آمینه خاصی در خون برای اندازه گیری سطح آمونیاک خون استفاده کردند.
تیم تحقیقاتی دریافتند بیمارانی که همبرگر گوشت مصرف میکردند نسبت به افرادی که هر کدام از همبرگرهای گیاهی را مصرف میکردند، سطح آمونیاک خونی بالاتری داشتند.
باجاج اذعان کرد: «ایجاد تغییرات درازمدت رژیم غذایی و رفتاری میتواند بسیار سخت باشد. بیماران کبدی مبتلا به سیروز باید بدانند که ایجاد تغییرات مثبت در رژیم غذایی آنها نباید طاقت فرسا یا دشوار باشد.»
البته گروه مورد مطالعه بسیار کوچک بود، بنابراین تیم ریچموند تاکید کرد که یافتهها اولیه هستند. با این حال، آنها بر این باورند که انتقال یافتههای جدید به بیماران مبتلا به سیروز و تشویق آنها به دور شدن از گوشت ضرری ندارد.