صفحه اصلی / مقاله

اقتصادی

  • 1402-10-11

دلیل پربارشی ترکیه و کم‌بارشی ایران چیست؟

دلیل پربارشی ترکیه و کم‌بارشی ایران چیست؟
  • تاریخ انتشار:
    1402-10-11

رئیس سازمان هواشناسی با بیان این‌که در جلسه آخر شورای عالی آب با حضور رئیس‌جمهوری سناریو بدبینانه مطرح در بخش کشاورزی، مدیریت منابع آب و محیط‌زیست مطرح کردیم،‌گفت:‌ همه می‌خواهیم تا پیش‌بینی‌های هوانشاسی محقق شود، اما در برخی مواقع اتفاقاتی در جو می‌افتد که پیش‌بینی‌پذیری را کاهش می‌دهد و یکی از این اتفاقات، افزایش دما است که سال 2023 میلادی را به گرم‌ترین سال زمین تبدیل کرد.

تاجبخش با اشاره به این‌که افزایش دما باعث شد تا الگوهای جوی رصد شده کشور با پیش‌بینی‌های اردیبهشت ماه امسال مطابقت نداشته باشد، اضافه کرد: طی مهرماه امسال بارش‌ها 12 میلیمتر از میانگین بارش‌ها در دوره بلندمدت بیشتر بود که در آبان‌ماه به حد نرمال رسید. اما در آذرماه شرایط بدی در بارش‌ها داشتیم.

وی بیان کرد: گرم‌ترین پاییز را در رکورد خود ثبت کردیم و شاید در آمار دمای زمستانی نیز همین نتایج داشته باشیم.

وی درباره تجهیزات موردنیاز برای پیش‌بینی آب و هوا  با بیان این‌که در کشورهای توسعه یافته متوسط فاصله ایستگاه‌های هواشناسی 20 کیلومتر  و در ایران 100 کیلومتر است، اظهار کرد: در برنامه داریم شبکه دیده‌بانی قوی‌تری داشته باشیم که امیدواریم در بودجه سال آینده این مورد در دستور کار قرار گیرد. اگر سالانه هزار میلیارد تومان اعتبارات سازمان هواشناسی تامین شود می‌توانیم طی 5 سال به داده‌های قابل توجهی در ایجاد شبکه دیده‌بانی و پیش‌بینی هواشناسی دست یابیم.

تاجبخش درباره پربارشی برخی کشورهای همسایه در مقایسه با کشورمان نیز گفت:‌ یکی از اصلی‌ترین عوامل در شکل‌گیری شرایط ناپایدار جوی، توپوگرافی، پستی و بلندی‌های سطح زمین و میزان رطوبت است که می‌تواند منجر به بارندگی شود اما اگر رطوبت وجود نداشته باشد وزش باد و خیزش گرد و غبار روی می‌دهد. ترکیه عرض‌های بالاتر از ایران و دو منبع رطوبتی قابل توجه دارد که الگوی جو انرا با کشورمان متفاوت کرده است.

رئیس سازمان هواشناسی با بیان این‌که متوسط بارش سالانه ایران 320 و ترکیه 500 میلیمتر است درباره مسائل مطرح شده درباره جنگ اقلیمی تصریح کرد:  چنانچه کشوری در جهان وجود داشته باشد که با بهره‌گیری از قدرتی زیاد، انرژی‌های سیستم‌های جوی را تحت کنترل خود قرار دهد، قطعاً یک مسئله پنهانی نخواهد بود و آن‌قدر می‌تواند این قدرت را اشاعه دهد که بر همه جا حکومت کند. اما انرژی‌های سیستم‌های جوی بسیار زیاد است و این‌که با فرآیندهای کوچک‌مقیاس بخواهیم آنها را تحت تاثیر قرار دهیم، امکان‌پذیر نیست.

رئیس سازمان هواشناسی تاکید کرد: اما اگر منظور از جنگ اقلیمی پیامدهای تغییر اقلیم و پیامدهای ناشی از افزایش دمای کره زمین باشد، کشورها می‌توانند به این مرحله از اختلاف نظر برسند چرا که پیامدهای آن موجب کاهش منابع آبی می‌شود همان‌طور که کشور ما یکی از اصلی‌ترین مناطق در زمین است که مشکل تنش آب دارد و بخشی از این تنش می‌تواند محتمل از پیامدهای تغییر اقلیم باشد.

تاجبخش  درباره چگونگی پیش‌بینی آلودگی هوا بیان کرد: بر اساس بندی از قانون هوای پاک، ما مکلف هستیم که شرایط پایداری جو را 96 ساعت قبل از وقوع به وزارت بهداشت اعلام کنیم که این قانون نیز برای آلودگی‌های ناشی از سوخت فسیلی است. در این خصوص پیش‌بینی و اعلام هوای پایدار چندان دشوار نیست. اطلاعات موردنیاز وزارت بهداشت به آنها انتقال داده می‌شود و پس از آن وزارت بهداشت باید با برگزاری کمیته اضطرار برای آلودگی هوایی که پیش رو است، تصمیماتی اتخاذ کند. اما تا بخشی که مربوط به سازمان هواشناسی است، وظایف به خوبی انجام می‌شود.

وی با اشاره به پیش‌بینی‌های هواشناسی برای زمستان گفت: بر اساس داده‌ها و اطلاعات هواشناسی، سیگنال خاصی برای زمستان پیش‌بینی نمی‌شود و بارش‌های نرمال و در برخی نقاط مایل به کم‌بارشی انتظار می‌رود.  اگر بارش‌های فرا نرمال نیز داشته باشیم، کم‌بارشی‌های آذرماه و سال‌های گذشته جبران نمی‌شود و همچنان مسئله مدیریت منابع آبی از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین مسئله نداشتن ذخیره برفی نیز بسیار نگران‌کننده است و در مجموع با توجه به 4 سال خشکسالی پیاپی، وضعیت مناسبی پیش رو نیست.

  • برچسب ها
  • هارپ جنگ اقلیمی کم بارشی ترکیه ایران