انتخابات ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری روز یازدهم اسفندماه برگزار میشود؛ انتخاباتی که با دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی همزمان است و شاید اولین انتخاباتی باشد که رئیسجمهور سابق و رئیسجمهور فعلی در آن با هم رقابت خواهند کرد.
حسن روحانی از حوزه انتخابیه تهران و سید ابراهیم رئیسی از حوزه انتخابیه خراسان جنوبی در این دوره حضور خواهند داشت. حسن روحانی از دوره سوم تاکنون عضو مجلس خبرگان است و رئیسی نیز از دوره چهارم به عضویت خبرگان درآمده است؛ در دوره قبلی روحانی در فهرستی حضور داشت که سرلیست آن آیتالله هاشمی رفسنجانی بود و با کاندیداهای اختصاصی و البته مشترک با فهرست جامعتین وارد رقابت شدند.
اکنون بعد از گذشت 8 سال، حسن روحانی در روز آخر ثبتنام خبرگان به ستاد انتخابات وزارت کشور آمد تا بخت خود را بار دیگر محک بزند. مجله آگاهی نو که مدیریت آن را محمد قوچانی بهعهده دارد و از چهرههای اصلاحطلبی است که نزدیکی خاصی با حسن روحانی دارد و سال 96 به سمت دبیر «شورای گردآوری، تدوین و مستندسازی آثار رئیسجمهوری» منصوب شد، به این پرداخته است که چرا حسن روحانی نامزد خبرگان شده است.
آگاهینو که هر دوماه منتشر میشود و تلاش میکند علاوه بر گزارش و مصاحبه، اخبار پشتپرده جریان سیاسی اصلاحات را هم در خود داشته باشد، اینبار دست بر ماجرای حضور رئیسجمهور سابق در انتخابات خبرگان گذاشته و علاوه بر مصاحبه اختصاصی با او، دلائل شرکت وی را هم شرح داده است.
این مجله فاش کرده است که از میان اصلاحطلبان، اسحاق جهانگیری و از میان اصولگرایان، علی لاریجانی و از میان روحانیان ناطق نوری معتقد بودند که حسن روحانی حتماً باید نامزد خبرگان رهبری شود.
ناطق نوری و اسحاق جهانگیری این نظر خود را در دورهمی سران اعتدال در حضور سید محمد خاتمی و سید حسن خمینی به حسن روحانی گفتهاند و علی لاریجانی هم در مشورتهای شخصی این نظر را به حسن روحانی منتقل کرده است؛ سید محمود علوی وزیر سابق اطلاعات که خود نیز نامزد خبرگان ششم شده است چنین نظری داشته است. در بخش دیگری از یادداشت آگاهی نو ذکر شده است که مصطفی پورمحمدی دبیرکل جامعه روحانیت مبارز هم روحانی را تشویق به نامزدی در انتخابات خبرگان کرده است.
سید حسن خمینی هم اگرچه در انتخابات دوره ششم خبرگان ثبتنام نکرده اما به روحانی گفته است: «مسئله من با شما فرق میکند چون شما عضو خبرگان هستید و نمیتوانید ثبتنام نکنید.»
حسن روحانی در ماههای اخیر به رایزنیهای مداومی با احزاب سیاسی معتدل کشور پرداخته است؛ از دیدار با حزب کارگزاران تا ارسال پیام به شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه و حزب ندای ایرانیان در دیدار با روحانی از وی دعوت کردهاند وارد انتخابات شود.
وی در مصاحبه خود با آگاهینو که البته بخش مهمی از آن، شرح چگونگی ورودش به ادوار سابق خبرگان است، گفته است؛ «این مسئولیت شخصی من است و با در نظر گرفتن همه احتمالات وارد میدان شدهام و در این راه شخصاً تصمیم گرفتم و اعلام میکنم که این انتخاب من است.»
اظهارات روحانی در این مصاحبه بهنحوی است که نشان میدهد میخواهد یک فراکسیون یا لجنهای در داخل خبرگان به وجود بیاورد که بیشک لازمه آن ارائه فهرستی در شهر تهران است. رئیسجمهور سابق مدعی است باید «یک عده نیروی شجاع آماده به کار در صحنه خبرگان بیایند و اقدامات جدی انجام دهند» و گلایه میکند که در دوره پنجم فراکسیونی از نمایندگان معتدل تشکیل نشده است.
او برنامه خود را تدوین آئیننامه درباره چگونگی انتخاب رهبری میداند و میگوید: «در انتخاب رهبری که مهمترین مسئولیت خبرگان است، هیچ آئیننامهای وجود ندارد که شرایط مندرج در قانون اساسی را تشخیص و تطبیق بدهد که مثلاً؛ دیدگاه فردی که در معرض انتخاب است در سیاست خارجی یا سیاست داخلی چیست؟ اولویتهای اجتماعی یا فرهنگی او کدام است؟ و او چگونه باید این دیدگاهها را برای خبرگان بیان کند تا انتخاب شود. میتوان برای این کار آئیننامهای را در نظر گرفت که افراد در معرض انتخاب دیدگاهها و برنامههای خود طبق یک قاعده مطرح کنند و خبرگان به آن رأی دهند و دهها کار مانند این... .»
به گزارش تسنیم، از فهرست خبرگان مردم که هاشمی و روحانی آن را در انتخابات سال 94 نمایندگی میکردند، تنها آقایان محسن اسماعیلی، محمد قمی، دری نجفآبادی، امامی کاشانی و سید محمود علوی زنده هستند که از این بین تنها اسماعیلی و علوی کاندیدای اختصاصی این فهرست بودند؛ اکنون دوماه تا انتخابات مجلسین زمان باقی است و باید دید؛ آیا روحانی در صورت تأیید صلاحیت، آیا میتواند در تهران فهرستی 16نفره تدارک ببیند و وارد کارزار انتخابات شود، فهرست 16نفرهای که میتواند فهرستی 30نفره هم برای مجلس شورای اسلامی ضمیمه خود داشته باشد؟