علی مهاجر؛ کارشناس شرکت دانشبنیان "بهیار صنعت" مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در جریان بازدید و تور رسانهای معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری که برای خبرنگاران برگزار شد، درباره دستگاه ایکسری کانتینری کالا اظهار کرد: این محصول، یک کامیون 20 فوتی را بدون توقف کمتر از 2،3 ثانیه اسکن میکند.
مهاجر گفت: مقام معظم رهبری تأکید کردند که اگر امکان ساخت این محصول در کشور است ساخته شود در غیر اینصورت، وارد شود تا حجم بالای قاچاق کشور کنترل شود. در سال 1395 این مسئله از طرف گمرک و دیگر نهادها هم مطرح شد و بررسیهای ما نشان داد که منبع دستگاههای پزشکی و بازرسی، اشعه ایکس است و ما در سال 1395 به توانمندی اشعه ایکس رسیده بودیم.
وی گفت: انرژی و فرایند دستگاههای پزشکی و بازرسی یکسان است اما چالش دستگاههای بازرسی این بود که تا به حال تصویری شکل نداده بودیم؛ در پزشکی، اشعه به غده زده شده و غده از بین میرفت اما در این حالت، بایستی یک کامیون با ابعاد بزرگ را تصویرش را شکل میدادیم که کار بسیار سختی بود.
این کارشناس شرکت دانشبنیان تصریح کرد: کار تحقیقاتی را در این زمینه آغاز کردیم و در خرداد 1396 قراردادی را با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برای تحویل 6ماهه محصول با جریمه تأخیر هفتهای 100 میلیون دلار منعقد کردیم.
مهاجر خاطرنشان کرد: کار ساخت دستگاه در خردادماه سال 1396 آغاز شد و 8ماهه به پایان رسید که جریمه تأخیر را نیز از ما گرفتند! تا این دستگاه در گمرک تست شده و تأییدیه انرژی اتمی را میگرفت زمانبر شد و درنهایت مرداد 1397 مجوز صادر شد و نخستین دستگاه در نایین اصفهان مستقر شد که عملکرد بسیار خوبی نیز داشت.
وی ادامه داد: چند عیبیابی در دو تا سه ماه اولیه انجام دادیم و بعد از آن روزانه به صورت میانگین 700 اسکن کامیون انجام شد درحالی که دستگاه چینی در نایین روزانه 200 اسکن انجام میداد.
مهاجر با بیان اینکه با ستاد مبارزه با قاچاق کالا دو قرارداد دیگر منعقد کرده و تحویل دادیم گفت: در سال 1399 گمرک قصد داشت 15 دستگاه از یک شرکت چینی وارد کند اما براساس قانون جهش تولید دانشبنیان و محصول مشابه داخلی و با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و آقای ستاری جلوی این خرید گرفته شد.
وی ادامه داد: معاونت علمی به گمرک اعلام کرد که با شرکت دانشبنیان "بهیار صنعت" کار را پیش ببرند اما گمرک اعلام کرد که پولی ندارد و این 15 دستگاه قرار بود از پولهای بلوکهشده ایران در کشورهای دیگر به چین داده شود.
مهاجر تصریح کرد: آقای "نجاتبخش" مدیرعامل شرکت دانشبنیان بهیار صنعت در جلسه مشترکی اعلام کردند که حاضرند دستگاه را بدون پول دولت بسازیم یعنی با "مشارکت BOO" کنیم به این صورت که گمرک، زمین را در اختیار ما قرار دهد و ما با سرمایهگذاری خود یا سرمایهگذار دستگاه را ساخته و نصب و راهاندازی کنیم و هنگام بهرهبرداری، از هرکامیون 500 هزار تومان اخذ کنیم.
وی ادامه داد: چند مورد را خودمان سرمایهگذاری کردیم، یک مورد را با سرمایهگذاری صندوق نوآوری و شکوفایی پیش بردیم و آرام آرام سرمایهگذاران آمدند.
این کارشناس شرکت دانشبنیان گفت: از آنجایی که بومیسازی ما کامل بوده و هزینه ما نیز پایین است، IRR تقریباً نزدیک به 40 درصد و بازگشت سرمایه نیز سریع است. از سال 1399 تا به امروز 10 دستگاه در سطح کشور نصب شده است.
مهاجری افزود: بندر شهید رجایی بندرعباس، بندر دیر، دوغارون (2 دستگاه)، آستارا، میلک از جمله بنادر و... مناطقی است که این دستگاه در آنها نصب شده است.
وی تأکید کرد: قیمت دستگاهی که با همکاری گمرک پیش میبریم 50 میلیارد تومان است اما قیمت دستگاه خارجیها 300 میلیارد تومان است.
مهاجر با اشاره به تقاوتهای این دستگاه با دستگاه پزشکی گفت: دستگاه پزشکی (شتابدهنده خطی) به خاطر سربی که در آن به کار گرفته میشود قادر است اشعه را کنترل کند و 3 تن وزن دارد اما دستگاه گمرکی 24 تن وزن دارد و هزینه آن نیز بسیار بالاتر است.
کارشناس این شرکت دانشبنیان گفت: بر روی نرمافزار این محصول نیز کارهای زیادی صورت گرفته و از هوش مصنوعی بهره برده شده است. کامیون طبق استاندارد با سرعت 15 کیلومتر بر ساعت باید حرکت کرده و توقف نداشته باشد دستگاه آن را اسکن میکند و نرمافزار همان لحظه با بارنامه تطابق میدهد.
وی درباره میزان خطای دستگاه گفت: این دستگاه تا ضامن نارنجک را هم تشخیص داده است؛ در همان لحظه هوش مصنوعی تشخیص میدهد، اما برای اطمینان فیزیکی هم چک میشود و میزان درصد را هم اعلام میکند.